Follow on Bloglovin

lørdag 19. juli 2014

Saklitteratur på lørdag

I dag er første lørdag i denne spalten. DU kan delta på DIN blogg og linke opp til dette innlegget. Det er bare to regler: Husk copyright hvis du siterer noe og link direkte til innlegget om saklitteratur, ikke til forsiden av bloggen din. 

Bakgrunn: Gjennom en hel uke med kanskje skole, arbeid eller sommerfeire, har du kanskje lest saker som du har fattet interesse for, enten det være seg været eller politikk, boka i teori til førerprøven eller helt andre ting. Og på lørdag, bugner avisene med artikler som går i dybden. Har du lest noe du vil drøfte, løfte frem eller anbefale andre? 


Jeg leser for tiden en håndbok om mobbing. Den faller inn under kategorien anbefaling. Du er viktigere enn du tror: En bok om forebygging og håndtering av mobbing av Kristin Oudmayer 

utgitt på Humanist Forlag 2014

Kristing Oudmayer, f. 1973, ga i 2010 ut boka Fordi jeg fortjener det? En bok om mobbing, håp og ansvar. Det var en samling historier hun fikk tilsendt via en frustrert melding i sosiale medier. Med 240 innsendte tekster hvor nesten samtlige hadde til felles at det var en person som reddet dem, tok grep og fikk stoppet mobbingen. Kristin fikk jobb i UNICEF etter utgivelsen og er prosjektleder for prosjektet ”Den ene”: Her er oppfølgeren. Det trengs en håndbok. Boka er kanskje årets viktigste. 


I håndboka legges det vekt på at mobbing ikke bare er skolens ansvar, men fellesskapet. At alle kan bidra og gjøre en forskjell. For sine egne eller andres barn. Du er viktigere enn du tror. Derfor leser jeg i dag. 

Dette er også en fagbok som redegjør for viktige begreper, tabuer og ringvirkninger av mobbing, slik at vi alle kan snakke samme språk når vi skal hjelpe til å stoppe mobbing eller forebygge. Mobbing skjer overalt, og også i sosiale medier. Med flere arenaer å mobbe på, må man følge med overalt for å se hva som skjer. Samtidig, er også mobbing på sosiale medier mer synlig enn om alt skjer i et friminutt på skolen. Det er skrevet svart på hvitt. Disse ordene, kan vi vise frem når vi legger frem problemet. De kan ikke bortforklares eller gjemmes i en skuff. De er online. 

Jeg leste også artikkelen Slik unngår du at barn blir mobbet eller blir mobbere. Igjen, du er viktigere enn du tror. 

Hva slags saklitteratur har du på tunga? Lag ditt eget innlegg og link det opp med linken under:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar